Ajankohtaista

KASVUN TIELLÄ! Konepaja Hallaworks


14.09.2016

Grow up -kilpailun Get the Beat -aloitusseminaarissa Seinäjoen Rytmikorjaamolla kuultiin muun muassa Hallaworksin Konepajasiskosten tarina.

Mitä raumalaiset sanovat sinulle, kasvua ajatteleva yrittäjä? 

 

 

Hallaworksin naisia puhuttelee uskallus

 

Halllaworks on alihankintakonepaja, nuorekas ja nälkäinen organisaatio Raumalta. Yrittäjäsisarukset Noora Pylkkänen ja Niina Pekonen kertovat yrityksellään olevan pitkät perinteet ja kovan ammattitaidon toimivan motivaattorina.

 

Silloin parikymppisten sisarusten eteen yrittäjyys putosi yllättäen, perheen isän kuoleman myötä. Yrittämisen opettelun, asioiden rullaamaan saamisen ja ison asiakkaan menettämisen vaiheista konepajasiskot ovat puurtaneet eteen ja ylös ja ovat ylpeitä yrityksestään nyt, melkein kymmenen vuotta myöhemmin.

 

Noin parikymppiset sisarukset vuonna 2008. Puoli vuotta yrittäjyyttä takana. Niina ja Noora nauttivat yhdessä tekemisestä.  Yrittäjänä melkein 7 vuotta ja se yrittäjyyden toinenkin puoli jo nähtynä. Ikää kolmisenkymmentä.  @konepajasiskot ovat toimineet pian kymmenen vuotta.

 

 

Mitkä ovat olleet Hallaworksin kasvun haasteet?

–  Monet metallialan työt karkaa ulkomaille Suomessa esimerkiksi palkkakustannusten takia vaikkapa Puolaan. Myös yleinen taloustilanne haastaa: tilaajilla ja siten meillä ei nähdä puolenkaan vuoden päähän.

 

Mitkä ovat teidän kasvun tavoitteet?

–  Haluamme kasvattaa kapasiteettia kahteen tai kolmeen vuoroon. Koneinvestointeja on tehty. Tosin vasta 4 konetta yhdeksästä on uusittu, eli vielä puolen miljoonan euron investointi on luvassa.

 

Millä keinoilla olette näitä haasteita purkaneet?

–  Olemme etsineet kustannustehokkaita ratkaisuita. Työkuormaa on haettu uusille koneille. Elintärkeää on löytää oikeat ihmiset rinnalle eli hallitus, jossa on saman henkisiä ihmisiä - jotka näkee kanssasi kasvua pidemmällä. Tarvitaan ehdottomasti myös työntekijät, jotka haluavat kehittyä.

 

Kuka tai mikä taho, asia tai ominaisuus on tärkein yrityksen kasvulle?

–  Yrittäjän itsensä pitää olla kasvuhaluinen. Kaikki stoppaa siihen, jos ei näe tai ei halua nähdä nykyhetkeä pidemmälle. Vaikka olemme nuoria, olemme tehneet tätä konepajasiskoina kohta 9 vuotta. Mekin katsomme asioita helposti jo aika putkimaisesti.

 

Mikä kasvussa on pelottavaa?
–  Kaikki voi mennä pieleen. Mutta jos ei yritä, ei voi onnistua. Älä jää pelkoon muhimaan. Polje rohkeudella yli.

 

”nyt mennään näin
parempaan päin
hän sanoi ja otti mua kädestä kii

silloin mä tajusin ettei kaikki mee niin

kuin etukäteen huomista suunniteltiin

 

Parempaan päin – Haloo Helsinki

 

Mistä olette erityisen ylpeitä?

–  Että olemme vielä täällä karun ja hirveän viime vuoden jälkeen. Tänä vuonna on menty hyvin.

 

Sisarukset johtavat yritystä, joten yksi inhimillinen ylpeyden aihe Niinalla ja Nooralla on, etteivät he tappele ja riitele yrityksen asioista. Myös omat unelmat ovat muotoutuneet.
– Emme koe, että me ollaan menetetty mitään urasuunnitelmistamme. Lapsuuden haaveet voi toteutua jossakin muussa muodossa, esimerkiksi minulla esiintyminen on tullut mukaan kuvioihin yrityksen edustamisena, Niina kertoo.

– Itsessäni olen ylpeä siitä, että uskalsin sanoa mitä haluan omalta uraltani ja että haluan johtajaksi, Niina sanoo.

 

Konepajasiskostaan Noorasta Niina sanoo, että hän on ”kasvanut kauheesti”. Noora itse analysoi omaa kehitystään maltillisemmin:
– Palkkahallintoasiat, lait, säännöt ja numerot ovat tullet tutummiksi. Niistä tykkään. Olen ollut aina kiinnostunut näistä asioista, mutta yritykselle vaikean viime vuoden aikana ajattelin että saakeli. Sisuunnuin ja perehdyin ja opin.

 

Niina miettii vielä kasvamista ihmisenä, osaajana ja yrittäjänä:
–  Tosi vaivaannuttavaa oli aluksi saada kehuja, mutta nyt kun ikää on tullut.. osaan jo ottaa kehut ja kiitokset vastaan. Eniten tuli kehuja silloin parikymppisenä uskalluksesta lähteä mukaan tälle toimialalle.

 

Ketä te fanitatte?

–   Tampereen konepajan Juhani Lehteä, hallituksemme Lehtosen Heikkiä, no on monia joita katsomme ylöspäin. Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko saa aikaan ´ai saakeli kyl mäkin voisin`-ajatuksia. Gugguu-lastenvaatebrändin sisarukset Anne Vallin ja Miia Riekki ovat kolmikymppisiä ja uskalsivat lähteä liikkeelle tuolla alalla. Aina puhuttelee, kun joku uskaltaa valita muun kuin perinteisen työuraväylän.

 

Sparraukseen mukaan lähtemistä harkitseville Niina ja Noora kertovat itse saaneensa vahvuutta vastaavasta kisasta.

–  Meille parasta antia oli sen oppiminen, että brändäys on tärkeää, näkyminen ja markkinointi luo ja tuo mielikuvaa.

–  Älä ajattele kapea-alaisesti vaan asetu alttiiksi, aina jotain jää käteen. Meille jäi mentori. Älä odota heti itseltä ja yritykseltäsi liian paljoa, go with the flow ja nauti sparrauksesta ja syntyvistä ajatuksista.

 

Niina Pekosta ja Noora Pylkkästä haastatteli Katja Myyryläinen Etelä-Pohjanmaan kauppakamarilta. Kuvat: Konepajasiskosten albumi.


Takaisin uutisiin